HASZNOS TANÁCSOK A TÉLEN KÖZLEKEDŐKNEK

 

- Tájékozódjon az útviszonyokról (rádió, TV és KHT ügyeletek)!

- Csak a téli közlekedésre felkészített, jó műszaki állapotú járművel induljon el, különös tekintettel a gumik állapotára!

- Havas időszakban a gépkocsiban legyen hólapát, fonókötél, alkalmanként kis mennyiségű érdesítő anyag.

- Óvatosan válassza meg a sebességet, ügyeljen arra, hogy a gépkocsiból nem mindig észlelhetők a lokálisan lefagyott területek.

- Tartson biztonságos követési távolságot, vegye figyelembe a megnövekedett fékutat!

- Ne kockáztasson az előzésnél!

- A munkagépek mögött síkos az útszakasz, mert a só olvasztó hatása nem azonnali, az ekék után pedig vékonyan tömör hó maradhat. Ezért a sárga villogóval felszerelt gépek megpillantásakor már fokozatosan vegye vissza a sebességet, nehogy rácsússzon a munkagépre és gyakori féklámpa villantásokkal figyelmeztesse arra az Önt követő járművet is!

- Lemaradva kövesse a munkagépet és ne próbálkozzon az előzéssel, nem tudhatja milyen az út állapota a munkagép előtt!

- Ha szembe találkozik munkagéppel, csökkentett sebességgel haladjon el mellette, így elkerülheti, hogy szórás esetén a nagyobb sószemek kárt okozzanak gépkocsijában és biztonsággal el tudja kerülni az ekéző jármű méretén túlnyúló ekeszárnnyal való találkozást.

- Ha elakadás-veszélyes helyhez közelít, ne próbáljon meg azon áthaladni (esetleg fokozott sebességgel), mert a balesetveszély lényegesen megnő! Itt a fő szabály az, hogy a hó eltakarítását ne akadályozza a gépkocsi.

- Kerülje az elakadást! Kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezze biztonságba gépkocsiját, úgy várja be, míg az út ismét járható! Az elakadt járművek akadályozzák a hó eltakarítását és a legnagyobb gondosság esetén is kárt okozhatnak benne a munkagépek vagy a ráekézett hó.

- Az elakadt gépkocsit lehetőleg ne hagyja az úton, vagy ha mégis, akkor értesítési helyet és módot jelöljön meg feltűnően látható helyen!

- Hosszabb utazásnál nem árt, ha takarót, tartalék ruhát és enni- innivalót is becsomagol.

- Útközben időben gondoskodjon üzemanyagról, még rövid távolságra se induljon el kevés üzemanyaggal!

 

 

Kárpáti Gábor s.k.

Közbiztonsági- és hulladékgazdálkodási referens

Fóti Közös Önkormányzati Hivatal